Καλησπέρα σας!
Κάνουμε βλίτα σήμερα; Ένα όμορφο και ωφέλιμο χορταρικό, που κάνει πολύ καλό στην υγεία μας. Ειδικά για όσους δυσκολεύονται στην τουαλέτα.
Φυτεύονται και εύκολα. Τον Μάρτιο. Είναι καλόβολα. Και πετυχαίνουν. Αν έχετε λίγο χώρο στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας, μπορείτε να έχετε καλή σοδειά. Μέσα στο Καλοκαίρι.
Όταν είναι πρώιμα, και τρυφερά, τα πλένουμε όπως είναι. Προσέχουμε μόνο για τυχόν ξένα σώματα, ή κάποιο ξερό φυλλαράκι. Όταν προχωρούν οι εβδομάδες, και ωριμάζουν πολύ, θέλουν καθάρισμα από τα άνθη τους. Κρατάμε μόνο τα βλασταράκια. Είναι και τότε πεντανόστιμα.
Τα βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη, και τη γεμίζουμε νερό, ώστε να πλέουν μέσα τα χόρτα μας άνετα. Δίπλα έχουμε άλλη λεκάνη μικρότερη, που να τα χωράει άνετα. Ανακατεύουμε πολύ καλά τα χόρτα στη μεγάλη λεκάνη, και σιγά σιγά τα μεταφέρουμε στη μικρότερη. Χεριές χεριές. Αδειάζουμε το νερό στον νεροχύτη. Αν έχουμε φυτά, μπορούμε με αυτό το νερό να ποτίσουμε τα φυτά μας.
Ξαναβάζουμε τα χόρτα στη μεγάλη λεκάνη, και τα ανακατεύουμε πάλι μέσα στο νερό. Τώρα το νερό πρέπει να είναι καθαρό. Τα βάζουμε πάλι στην μικρή, και εξετάζουμε το νερό. Αν έχει μέσα πολλά σκουπιδάκια, τίποτε μυγάκια, χωματάκια, και τέτοια, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να βγει καθαρό το νερό. Αλλιώς θα τρώμε χόρτα, και θα κριτσανίζουν από το χώμα που θα έχουν μέσα.
Έχουμε βάλει στη μεγάλη θερμοκρασία μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσει. Το νερό πρέπει να είναι αρκετό, αλλά θα βγάλουν και τα χόρτα. Βάζουμε κοντά στην κατσαρόλα τη λεκάνη, για να μη τρέχουν τα νερά γύρω μας, και λίγα λίγα τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Δεν μπαίνουν με την πρώτη, σιγά σιγά μαραίνονται και χωράνε όλα.
Πρέπει να είμαστε κοντά, γιατί σε λίγο θα πάρουν βράση και αμέσως θα φουσκώσουν και θα χυθούν!!! Μην βάζετε το καπάκι τελείως επάνω να κουμπώνει. Αφήνετέ του άνοιγμα, να παίρνουν αέρα και να φεύγει ο ατμός. Μόλις αρχίζουν να παίρνουν βράση, και ανεβαίνουν οι πρώτες φυσαλίδες επάνω, χαμηλώστε τη θερμοκρασία.
Τα βλίτα βράζουν γρήγορα. Σε 10 λεπτάκια είναι έτοιμα. Για να είστε σίγουροι, πάρτε ένα πιάτο, κι ένα πιρούνι, για να μην καείτε και να μην τρέχουν ζουμιά, και βγάλτε ένα κλωναράκι στο πιάτο. Ένα κλωναράκι που να έχει κοτσανάκι και φυσήξτε το και δοκιμάστε το. Αν δεν είναι σκληρό το κοτσανάκι, και έχει βράσει, τότε σβήστε τη φωτιά, και αφήστε τα επάνω. Μέχρι να κρυώσει το μάτι θα είναι έτοιμα τελείως.
Αλάτι δεν βάλαμε. Μπορεί να προσθέσει ο καθένας στο πιάτο του, λίγο οικολογικό, που είναι το καλύτερο, ή να βάλουμε στην κατσαρόλα αφού χύσουμε το νερό όταν βράσουν.
Τρώγονται με ψητό κοτόπουλο, ψάρι, μπριζόλα, ή και μόνα τους με κάποιο ελαφρύ τυράκι και ωραίο μαύρο ψωμί!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου