Υλικά
½ κιλό πατάτες, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Καθαρίζουμε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο, που όταν το συνηθίσουμε, και γρήγορα κάνει τη δουλειά μας, και δεν πετάμε πολλή πατάτα μ’ αυτό. Τις ξεπλένουμε, και όπως έχουν το σχήμα το αυγοειδές, τις κόβουμε μια φορά κατά μήκος. Η μία πατάτα γίνεται δύο μακρουλά κομμάτια δηλαδή. Παίρνουμε τώρα αυτό το ένα κομμάτι και το κόβουμε σε φετούλες λεπτές κάθετα. Οι πατάτες και τα ξυλώδη λαχανικά πρέπει να κόβονται πάντα κάθετα. Ώστε να μένουν μέσα στη σάρκα τους οι χυμοί τους.
Έχουμε ζεστάνει το τεφάλ μας. Κυκλοφορούν στην αγορά αντικολλητικά τηγάνια με καπάκι που τηγανίζουν με ελάχιστο λάδι. Βάζουμε το τηγάνι να ζεσταίνεται. Αν το μάξιμουμ της φωτιάς μας είναι το 3, τότε το βάζουμε στο 2. Έχουμε ρίξει μέσα δύο κομματάκια πατατούλας, για να ελέγχουμε την θερμοκρασία του λίγου λαδιού που υπάρχει στο τεφάλ. Το λάδι είναι επικίνδυνο μόνο του, ενώ με τις δύο πατατούλες μέσα, θα φανεί πότε είναι έτοιμο, για να τις ρίξουμε μέσα και τις υπόλοιπες, γιατί θα τζιτζιρίζουν οι δύο πατάτες, και δεν θα χρειάζεται να βάζουμε το χέρι μας από πάνω και να κινδυνεύουμε.
Ρίχνουμε τις υπόλοιπες πατάτες, και τις ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ένα πιρούνι να αλειφτούν με το λάδι. Τις σκεπάζουμε με το καπάκι.
Τώρα, σε ένα λεπτό, μπορούμε να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία. Πάρα πολύ. Στο χαμηλότερο που έχει το μάτι της κουζίνας.
Σε 5 λεπτά σηκώνουμε το καπάκι με προσοχή, ώστε ο ατμός που έχει μαζευτεί στο καπάκι και υγροποιείται, να μην πέσει στο τηγάνι, γιατί θα πιτσιλάει μετά. Ανακατεύουμε τις πατάτες, και σε 2-3 λεπτά πάλι.
Μετά από λίγο ξαναανακατεύουμε. Τώρα βγάζουμε το καπάκι, και τις αφήνουμε ανοιχτές. Οι πατάτες τώρα έχουν ψηθεί, αλλά πρέπει να κοκκινίσουν. Γι' αυτό δυναμώνουμε πάλι το μάτι της κουζίνας, όχι στην ανώτατη θερμοκρασία, αλλά στη μέση. Και ανακατεύουμε τις πατάτες κάθε 1 λεπτό. Μην τις ξεχάσουμε, κάνοντας άλλες δουλειές, γιατί θα καούν! Μετά από 3 ή 4 ανακατέματα είναι εντάξει.
Τώρα έχουν κοκκινίσει όλες οι πατάτες, και είναι έτοιμες.
Βγάζουμε το τηγάνι μας από τη φωτιά, και το σιγουρεύουμε σε ασφαλές μέρος. Καλύτερα σε ένα κρύο μάτι πάνω στην κουζίνα.
Παίρνουμε μια τρυπητή κουτάλα, και αδειάζουμε τις πατάτες στα πιάτα, ή σε πιατέλα σερβερίσματος.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, και αρκετή ρίγανη. Τις ανακατεύουμε με προσοχή και……
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
½ κιλό πατάτες, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.
Καθαρίζουμε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο, που όταν το συνηθίσουμε, και γρήγορα κάνει τη δουλειά μας, και δεν πετάμε πολλή πατάτα μ’ αυτό. Τις ξεπλένουμε, και όπως έχουν το σχήμα το αυγοειδές, τις κόβουμε μια φορά κατά μήκος. Η μία πατάτα γίνεται δύο μακρουλά κομμάτια δηλαδή. Παίρνουμε τώρα αυτό το ένα κομμάτι και το κόβουμε σε φετούλες λεπτές κάθετα. Οι πατάτες και τα ξυλώδη λαχανικά πρέπει να κόβονται πάντα κάθετα. Ώστε να μένουν μέσα στη σάρκα τους οι χυμοί τους.
Έχουμε ζεστάνει το τεφάλ μας. Κυκλοφορούν στην αγορά αντικολλητικά τηγάνια με καπάκι που τηγανίζουν με ελάχιστο λάδι. Βάζουμε το τηγάνι να ζεσταίνεται. Αν το μάξιμουμ της φωτιάς μας είναι το 3, τότε το βάζουμε στο 2. Έχουμε ρίξει μέσα δύο κομματάκια πατατούλας, για να ελέγχουμε την θερμοκρασία του λίγου λαδιού που υπάρχει στο τεφάλ. Το λάδι είναι επικίνδυνο μόνο του, ενώ με τις δύο πατατούλες μέσα, θα φανεί πότε είναι έτοιμο, για να τις ρίξουμε μέσα και τις υπόλοιπες, γιατί θα τζιτζιρίζουν οι δύο πατάτες, και δεν θα χρειάζεται να βάζουμε το χέρι μας από πάνω και να κινδυνεύουμε.
Ρίχνουμε τις υπόλοιπες πατάτες, και τις ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ένα πιρούνι να αλειφτούν με το λάδι. Τις σκεπάζουμε με το καπάκι.
Τώρα, σε ένα λεπτό, μπορούμε να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία. Πάρα πολύ. Στο χαμηλότερο που έχει το μάτι της κουζίνας.
Σε 5 λεπτά σηκώνουμε το καπάκι με προσοχή, ώστε ο ατμός που έχει μαζευτεί στο καπάκι και υγροποιείται, να μην πέσει στο τηγάνι, γιατί θα πιτσιλάει μετά. Ανακατεύουμε τις πατάτες, και σε 2-3 λεπτά πάλι.
Μετά από λίγο ξαναανακατεύουμε. Τώρα βγάζουμε το καπάκι, και τις αφήνουμε ανοιχτές. Οι πατάτες τώρα έχουν ψηθεί, αλλά πρέπει να κοκκινίσουν. Γι' αυτό δυναμώνουμε πάλι το μάτι της κουζίνας, όχι στην ανώτατη θερμοκρασία, αλλά στη μέση. Και ανακατεύουμε τις πατάτες κάθε 1 λεπτό. Μην τις ξεχάσουμε, κάνοντας άλλες δουλειές, γιατί θα καούν! Μετά από 3 ή 4 ανακατέματα είναι εντάξει.
Τώρα έχουν κοκκινίσει όλες οι πατάτες, και είναι έτοιμες.
Βγάζουμε το τηγάνι μας από τη φωτιά, και το σιγουρεύουμε σε ασφαλές μέρος. Καλύτερα σε ένα κρύο μάτι πάνω στην κουζίνα.
Παίρνουμε μια τρυπητή κουτάλα, και αδειάζουμε τις πατάτες στα πιάτα, ή σε πιατέλα σερβερίσματος.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, και αρκετή ρίγανη. Τις ανακατεύουμε με προσοχή και……
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!
Πολύ ωραίο
ΑπάντησηΔιαγραφή