Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010

Φακές Σούπα




Γεια σας!  Τι κάνετε;

Να κάνουμε Φακές σήμερα; 

Θα χρειαστούμε:  Μισό κιλό Φακές ή ψιλές ή χοντρές, όποιες μας αρέσουν!  Ένα μεγάλο κρεμμύδι, 2-3 σκέλιδες σκόρδο, 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας ή μισό πουμαρό, 3 φύλλα δάφνης, μισό ποτήρι του κρασιού λάδι, Οικολογικό αλάτι!

Σε μια λεκανίτσα ανοιχτού χρώματος, ή σε ταψάκι βάζουμε τις φακές μας, και σε δωμάτιο με πολύ φως, τις καθαρίζουμε από τυχόν σκουπιδάκια, ή πετρούλες!  Σε μια μεγαλούτσικη λεκανίτσα τις πλένουμε τέσσερα νερά τουλάχιστον!  Μέχρι το νερό να βγαίνει ολοκάθαρο! 

Βάζουμε σε μια μεγαλούτσικη κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει, και τις ρίχνουμε μέσα πριν βράσει το νερό!  Τις αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά!  Τις σουρώνουμε, και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι! 

Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι μας!  Το ίδιο και το σκόρδο!  Ρίχνουμε το λάδι στην κατσαρόλα, μαζί με λίγο νεράκι, και ρίχνουμε και το κρεμμύδι και το σκόρδο!  Τα αφήνουμε να βράσουν αρκετά, και να μαλακώσουν, όχι να τσιγαριστούν! 

Ρίχνουμε και τις φακές, και ανακατεύουμε!  Αφήνουμε λίγο, να σωταριστούν!  Διαλύουμε τον πελτέ σε νεράκι, ή ρίχνουμε το πουμαρό στην κατσαρόλα!  Προσθέτουμε και αρκετό νεράκι, γιατί θα το πιουν!  Όχι πάρα πολύ όμως!  Καλύτερα ένα ποτήρι τώρα, και αργότερα κι άλλο!  Ξεπλένουμε και τα δαφνόφυλλα, τα ρίχνουμε κι αυτά μέσα!

Τις αφήνουμε να βράσουν!  Αν είναι βραστερές, σε μισή ώρα είναι έτοιμες!  Αν δεν είναι, θέλουν μία ώρα!

Βγάζουμε λίγες σε ένα πιάτο και δοκιμάζουμε!  Αν έχουν μαλακώσει σβήνουμε τη φωτιά και τις αφήνουμε επάνω!  Αν έχουν χυλώσει πολύ και τις θέλουμε πιο νερουλές, προσθέτουμε λίγο ζεστό νεράκι, όσο μας αρέσει, και τις αφήνουμε να πάρουν δυο βράσεις ακόμη!  Τώρα στο τέλος προσθέτουμε και λίγο οικολογικό αλατάκι, ξαναδοκιμάζουμε, και είμαστε έτοιμοι!

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!!


Κλέφτικο




Υλικά

Ντομάτες ροδέλες
Κρεμμύδι ροδέλες
Καρότο ροδέλες
Πατάτες σε κομμάτια
Αρνί, προβατίνα, ζυγούρι σε κομμάτια!
Βούτυρο
Αρκετές σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
Λαδόκολλα για το τύλιγμα!

Εκτέλεση!

Αλατίζουμε, πιπερώνουμε, ριγανίζουμε το κρέας.  Παίρνουμε λαδόκολλα, και βάζουμε ένα κομμάτι κρέας, μία φέτα ντομάτα, μία φέτα κρεμμύδι, ένα-δύο καροτάκια, μία-δύο πατάτες, μια κουταλιά του γλυκού βούτυρο, μία σκελίδα σκόρδο.  Αλατοπιπερώνουμε πάλι, κλείνουμε σφιχτά την λαδόκολλα, και τη δένουμε με βαμβακερό σπάγκο, όχι νάιλον γιατί ο νάιλον σπάγκος θα καεί!  Φτιάχνουμε έτσι 5-6 πουγκιά, και τα βάζουμε στη γάστρα. Τα βάζουμε πάνω στη σχάρα της, και κάτω ρίχνουμε νεράκι για να μην καεί η γάστρα!  Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 2 ώρες. 

Μπορούμε να βάλουμε τα υλικά σε μία μεγάλη λαδόκολλα, και να την δέσουμε, όχι σε 5-6 πουγκιά.  Όπως θέλει κανείς! 

Αν θέλουμε να ξεροψήσουμε το φαγητό και να το ροδίσουμε, το αδειάζουμε μετά τις 2 ώρες ψησίματος σε ταψάκι, και ψήνουμε λίγο ακόμη.  Σε 15 λεπτά ροδίζει, γίνεται τέλειο!!!

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ!!!....

Πατάτες Φέτες με ρίγανη

Υλικά

½ κιλό πατάτες, ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη.






Καθαρίζουμε τις πατάτες με το ειδικό εργαλείο, που όταν το συνηθίσουμε, και γρήγορα κάνει τη δουλειά μας, και δεν πετάμε πολλή πατάτα μ’ αυτό. Τις ξεπλένουμε, και όπως έχουν το σχήμα το αυγοειδές, τις κόβουμε μια φορά κατά μήκος. Η μία πατάτα γίνεται δύο μακρουλά κομμάτια δηλαδή. Παίρνουμε τώρα αυτό το ένα κομμάτι και το κόβουμε σε φετούλες λεπτές κάθετα. Οι πατάτες και τα ξυλώδη λαχανικά πρέπει να κόβονται πάντα κάθετα. Ώστε να μένουν μέσα στη σάρκα τους οι χυμοί τους.

Έχουμε ζεστάνει το τεφάλ μας. Κυκλοφορούν στην αγορά αντικολλητικά τηγάνια με καπάκι που τηγανίζουν με ελάχιστο λάδι. Βάζουμε το τηγάνι να ζεσταίνεται.  Αν το μάξιμουμ της φωτιάς μας είναι το 3, τότε το βάζουμε στο 2.  Έχουμε ρίξει μέσα δύο κομματάκια πατατούλας, για να ελέγχουμε την θερμοκρασία του λίγου λαδιού που υπάρχει στο τεφάλ. Το λάδι είναι επικίνδυνο μόνο του, ενώ με τις δύο πατατούλες μέσα, θα φανεί πότε είναι έτοιμο, για να τις ρίξουμε μέσα και τις υπόλοιπες, γιατί θα τζιτζιρίζουν οι δύο πατάτες, και δεν θα χρειάζεται να βάζουμε το χέρι μας από πάνω και να κινδυνεύουμε.

Ρίχνουμε τις υπόλοιπες πατάτες, και τις ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και ένα πιρούνι να αλειφτούν με το λάδι. Τις σκεπάζουμε με το καπάκι.

Τώρα, σε ένα λεπτό, μπορούμε να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία.  Πάρα πολύ.  Στο χαμηλότερο που έχει το μάτι της κουζίνας.

Σε 5 λεπτά σηκώνουμε το καπάκι με προσοχή, ώστε ο ατμός που έχει μαζευτεί στο καπάκι και υγροποιείται, να μην πέσει στο τηγάνι, γιατί θα πιτσιλάει μετά. Ανακατεύουμε τις πατάτες, και σε 2-3 λεπτά πάλι.

Μετά από λίγο ξαναανακατεύουμε.  Τώρα βγάζουμε το καπάκι, και τις αφήνουμε ανοιχτές.  Οι πατάτες τώρα έχουν ψηθεί, αλλά πρέπει να κοκκινίσουν.  Γι' αυτό δυναμώνουμε πάλι το μάτι της κουζίνας, όχι στην ανώτατη θερμοκρασία, αλλά στη μέση.  Και ανακατεύουμε τις πατάτες κάθε 1 λεπτό.  Μην τις ξεχάσουμε, κάνοντας άλλες δουλειές, γιατί θα καούν!   Μετά από 3 ή 4 ανακατέματα είναι εντάξει.


Τώρα έχουν κοκκινίσει όλες οι πατάτες, και είναι έτοιμες.


Βγάζουμε το τηγάνι μας από τη φωτιά, και το σιγουρεύουμε σε ασφαλές μέρος. Καλύτερα σε ένα κρύο μάτι πάνω στην κουζίνα.

Παίρνουμε μια τρυπητή κουτάλα, και αδειάζουμε τις πατάτες στα πιάτα, ή σε πιατέλα σερβερίσματος.  

Ρίχνουμε λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι, και αρκετή ρίγανη. Τις ανακατεύουμε με προσοχή και……


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ!!!

Χόρτα Βλίτα

Καλησπέρα σας!

Κάνουμε βλίτα σήμερα;  Ένα όμορφο και ωφέλιμο χορταρικό, που κάνει πολύ καλό στην υγεία μας.  Ειδικά για όσους δυσκολεύονται στην τουαλέτα.

Φυτεύονται και εύκολα.  Τον Μάρτιο.  Είναι καλόβολα.  Και πετυχαίνουν.  Αν έχετε λίγο χώρο στον κήπο ή στο μπαλκόνι σας, μπορείτε να έχετε καλή σοδειά.  Μέσα στο Καλοκαίρι.

Όταν είναι πρώιμα, και τρυφερά, τα πλένουμε όπως είναι.  Προσέχουμε μόνο για τυχόν ξένα σώματα, ή κάποιο ξερό φυλλαράκι.  Όταν προχωρούν οι εβδομάδες, και ωριμάζουν πολύ, θέλουν καθάρισμα από τα άνθη τους.  Κρατάμε μόνο τα βλασταράκια.  Είναι και τότε πεντανόστιμα.

Τα βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη, και τη γεμίζουμε νερό, ώστε να πλέουν μέσα τα χόρτα μας άνετα.  Δίπλα έχουμε άλλη λεκάνη μικρότερη, που να τα χωράει άνετα.  Ανακατεύουμε πολύ καλά τα χόρτα στη μεγάλη λεκάνη, και σιγά σιγά τα μεταφέρουμε στη μικρότερη.  Χεριές χεριές.  Αδειάζουμε το νερό στον νεροχύτη.  Αν έχουμε φυτά, μπορούμε με αυτό το νερό να ποτίσουμε τα φυτά μας. 

Ξαναβάζουμε τα χόρτα στη μεγάλη λεκάνη, και τα ανακατεύουμε πάλι μέσα στο νερό.  Τώρα το νερό πρέπει να είναι καθαρό.  Τα βάζουμε πάλι στην μικρή, και εξετάζουμε το νερό.  Αν έχει μέσα πολλά σκουπιδάκια, τίποτε μυγάκια, χωματάκια, και τέτοια, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να βγει καθαρό το νερό.  Αλλιώς θα τρώμε χόρτα, και θα κριτσανίζουν από το χώμα που θα έχουν μέσα. 

Έχουμε βάλει στη μεγάλη θερμοκρασία μια μεγάλη κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσει.  Το νερό πρέπει να είναι αρκετό, αλλά θα βγάλουν και τα χόρτα.  Βάζουμε κοντά στην κατσαρόλα τη λεκάνη, για να μη τρέχουν τα νερά γύρω μας, και λίγα λίγα τα βάζουμε στην κατσαρόλα.  Δεν μπαίνουν με την πρώτη, σιγά σιγά μαραίνονται και χωράνε όλα. 

Πρέπει να είμαστε κοντά, γιατί σε λίγο θα πάρουν βράση και αμέσως θα φουσκώσουν και θα χυθούν!!!  Μην βάζετε το καπάκι τελείως επάνω να κουμπώνει.  Αφήνετέ του άνοιγμα, να παίρνουν αέρα και να φεύγει ο ατμός.  Μόλις αρχίζουν να παίρνουν βράση, και ανεβαίνουν οι πρώτες φυσαλίδες επάνω, χαμηλώστε τη θερμοκρασία. 

Τα βλίτα βράζουν γρήγορα.  Σε 10 λεπτάκια είναι έτοιμα.  Για να είστε σίγουροι, πάρτε ένα πιάτο, κι ένα πιρούνι, για να μην καείτε και να μην τρέχουν ζουμιά, και βγάλτε ένα κλωναράκι στο πιάτο.  Ένα κλωναράκι που να έχει κοτσανάκι και φυσήξτε το και δοκιμάστε το.  Αν δεν είναι σκληρό το κοτσανάκι, και έχει βράσει, τότε σβήστε τη φωτιά, και αφήστε τα επάνω.  Μέχρι να κρυώσει το μάτι θα είναι έτοιμα τελείως.

Αλάτι δεν βάλαμε.  Μπορεί να προσθέσει ο καθένας στο πιάτο του, λίγο οικολογικό, που είναι το καλύτερο, ή να βάλουμε στην κατσαρόλα αφού χύσουμε το νερό όταν βράσουν. 

Τρώγονται με ψητό κοτόπουλο, ψάρι, μπριζόλα, ή και μόνα τους με κάποιο ελαφρύ τυράκι και ωραίο μαύρο ψωμί!

Ντολμαδάκια Γιαλαντζί με αμπελόφυλλα



Γεια σας φίλοι και φίλες!

Σήμερα έκανα Ντολμαδάκια.  Ξέρετε, με αμπελόφυλλα.  Γιαλαντζί.  Σας ενδιαφέρει να σας πω τη συνταγή;  Με λίγη καλή θέληση, και υπομονή, θα τα καταφέρετε και σεις.  Γιατί όχι; 

Παίρνουμε λοιπόν, κληματόφυλλα, που είναι το καλύτερο μέσον για τους καινούργιους μαγείρους του είδους, γιατί δεν σκίζονται.  Παίρνουμε ένα ψαλιδάκι, και κόβουμε το κοτσανάκι από τα φύλλα, σύριζα με το φύλλο.  Προσέχουμε να τοποθετούμε τα καθαρισμένα φύλλα μας με την καλή, την γυαλιστερή μεριά προς τα κάτω, και την ανάποδη προς τα πάνω, και όλα να έχουν το σημείο που ήταν το κοτσανάκι στο ίδιο σημείο.  Τα κάνουμε δυο-τρεις ντάνες, από 20-30 φύλλα η κάθε μία, και μετά γεμίζουμε μία λεκάνη με νερό.  Όπως είναι τα φύλλα, τακτοποιημένα, τα πιάνουμε, με τον δείκτη και τον αντίχειρα, τα βυθίζουμε στη λεκάνη, χωρίς να αφήσουμε τον δείκτη και τον αντίχειρα του αριστερού μας χεριού από τα φύλλα, και με το δεξί μας χέρι, κουνάμε ελαφρά το υπόλοιπο μέρος των φύλλων που περισσεύει, ώστε να πλυθεί καλά, χωρίς όμως να φύγουν τα φύλλα από τον δείκτη και τον αντίχειρα του αριστερού χεριού.  Έχει σημασία αυτό.  Τα βγάζουμε απ΄ τη λεκάνη, τα πιάνουμε απ΄ την άλλη μεριά, χωρίς να σκορπίσουν, και κάνουμε το ίδιο, ώστε να πλυθούν πολύ καλά.  Το ίδιο άλλη μια φορά. 

Την κάθε ντάνα από φύλλα, την έχουμε σε ένα βαθύ πιάτο.  Εν τω μεταξύ έχουμε βάλει σε μια βαθουλή κατσαρολίτσα, να είναι τουλάχιστον 20 Νο, ώστε να χωράει τα φύλλα ανοιχτά.  Έχουμε βάλει να βράζει νερό.  Όταν κοχλάσει το νερό, παίρνουμε κοντά το πρώτο πιάτο, έχουμε στα χέρια μας μία τρυπητή κουτάλα, ή σπάτουλα, και ρίχνουμε με προσοχή τα φύλλα στο νερό που σιγοβράζει. Να μη σκορπίσουν. Και να μη μείνουν πολύ στο βραστό νερό, γιατί θα λιώσουν.  Ίσα να αλλάξουν χρώμα.  Για 10 δευτερόλεπτα.  Αν τα αφήσουμε περισσότερο, μετά θα σκίζονται, και δεν θα τυλίγονται.  Τα βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα ή την σπάτουλα, και με πολλή προσοχή τα βάζουμε πάλι στο βαθύ πιάτο, γιατί αν τώρα μπερδευτούν.....   θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα.....  και θα ταλαιπωρηθούμε  πραγματικά πολύ.


Τα αφήνουμε να κρυώνουν, και ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια.  Εγώ έβαλα 3 μεγάλα.  Τα λιώνουμε στο μπλεντεράκι, τα βάζουμε σε κατσαρολίτσα, με λίγο λαδάκι, λίγο αλατάκι, ελάχιστο νεράκι και βράζουν αρκετά.  Πλένουμε ¾ με 1 κιλό ρύζι νυχάκι, πολύ καλά, αφού βγάλουμε τα μαύρα κομματάκια από μέσα, σε λεκανίτσα, με μπόλικο νερό, 3-4 φορές, μέχρι να μη θολώνει το νερό.  Στραγγίζουμε όλο το νερό, σιγά-σιγά, να μην πέσει το ρύζι στο νεροχύτη, και στύβουμε 3 λεμόνια και ρίχνουμε το ζουμί τους στη λεκάνη με το ρύζι, που πρέπει να είναι μεγαλούτσικη.  Ρίχνουμε και τα λιωμένα  κρεμμύδια με το λάδι, όχι τσιγαρισμένα, αλλά βρασμένα, το τσιγάρισμα πειράζει!!!   Ρίχνουμε πολύ λίγο αλάτι οικολογικό.  Είναι και το λεμόνι, δεν χρειάζεται περισσότερο.  Ρίχνουμε λίγο πιπεράκι, εμείς λόγω Ποντιακής καταγωγής, του δίνουμε και καταλαβαίνει!  Ρίχνουμε μπόλικο δυόσμο, καλά είναι να έχουμε φρέσκο, αλλά και ο ξερός καλός είναι.  Αν έχουμε μάραθο ή άνηθο και φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένα, τα ρίχνουμε με το κρεμμύδι να σιγοβράσουν, να μαλακώσουν κι αυτά. 

Ξεχάσαμε κάτι;   Τώρα τα δύσκολα:  Τι κουραστήκατε;;;;   Αυτά έχει το νοικοκυριό!   Κουράζεσαι μισή μέρα, για να απολαύσεις 10 λεπτά!   Λοιπόν:  Παίρνουμε όπως είναι τα βαθιά πιάτα με τα φύλλα, τη λεκάνη με τη γέμιση, ένα βαθύ ακόμη πιάτο μπροστά μας για να τρέχουνε τα ζουμιά, και την κατσαρόλα που θα βράσουμε τα ντολμαδάκια μας. Καθόμαστε.  Δεν γίνονται όρθια αυτές οι δουλειές, και ξεκινάμε.  Η κατσαρόλα να είναι αρκετά μεγάλη, γιατί φουσκώνουν.  Αν την ώρα που καθαρίζαμε τα φύλλα μας βρήκαμε μερικά πολύ μικρούλια φύλλα, ή πολύ σκισμένα, μπορούμε να τα έχουμε χωριστά από πριν, και να τα απλώσουμε τώρα κάτω στην κατσαρόλα, ώστε να μην μας καούν τα από πάνω ντολμαδάκια. 

Παίρνουμε τώρα ένα φύλλο, αφού με πολλή προσοχή το ξεκολλήσουμε από τα κάτω του, και το απλώνουμε στο χέρι μας.  Να μην είναι τσαλακωμένο.  Το απλώνουμε καλά.  Έχουμε δεξιά μας την λεκάνη με τη γέμιση, παίρνουμε με ένα κουτάλι περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση, και το βάζουμε στο κέντρο του φύλλου και προς τα κάτω.  Βλέπουμε πάντα την ανάποδη μεριά.  Τα έχουμε μπροστά μας, σαν να λέμε όρθια.  Το μέρος που ήταν το κοτσανάκι προς τα κάτω, και οι διακλαδώσεις να απλώνουν προς τα πάνω, και αριστερά και δεξιά.  Βάζουμε τη γέμιση εκεί που ήταν το κοτσανάκι, και λίγο πιο πάνω.  Τώρα παίρνουμε την αριστερή μεριά, όλη την πλαϊνή, την κάθετη, και την φέρνουμε, να σκεπάσει τη γέμιση.  Προς τα δεξιά.  Μετά παίρνουμε την δεξιά πλευρά, και την φερνουμε να σκεπάσει τη γέμιση, και την αριστερή, προς τα αριστερά, και έχουμε ένα κάθετο ρολό.  Δεν είναι τέλειο, περισσεύουν λίγο οι ακρούλες, εντάξει, αλλά δεν πειράζει.  Τώρα, παίρνουμε το κάτω μέρος, εκεί που είναι το κοτσανάκι, και η γέμιση, που έχει απλώσει λίγο, και το τυλίγουμε προς τα πάνω.  Αν το καταλάβατε, το ντολμαδάκι μας είναι επιτέλους ΕΤΟΙΜΟ!   Έχει τυλιχτεί.  Τώρα μένει να το βάλουμε στην κατσαρόλα, με προσοχή, να είναι η άκρη που τελειώνει το φύλλο του από κάτω για να μην ανοίξει με το βράσιμο! 

Βάζουμε πρώτα μια σειρά γύρω-γύρω κύκλο στην κατσαρόλα, μετά δεύτερη, σαν να ήταν ένα Παζλ.  Όταν κλείσουμε και γεμίσει όλος ο πάτος, βάζουμε δεύτερη σειρά, αλλά προσπαθούμε, όσο μπορούμε, να μην είναι ακριβώς τα πρώτα, τα από κάτω, όπως τα δεύτερα, τα από πάνω.  Να έχουν άλλη διάταξη, για να πάρουν νερό, και να μην καούν.  Προσπαθούμε να τα βάζουμε σφιχτά μεταξύ τους.  Γιατί όταν κοχλάσουν, μπορεί να ξετυλιχτούν, και θα φάμε μετά πιλάφι.  Νόστιμο μεν Πιλάφι, αλλά τζάμπα ο κόπος μας. 

Αφού τελειώσουν όλα τα φύλλα, (μη βάλετε πάνω από 2 σειρές, και λίγα από πάνω ακόμη.  Καλύτερα να βάλετε και δεύτερη κατσαρόλα.)  Βάλτε στην κατσαρόλα σας 2 ποτήρια νερό,  το χυμό από 2 λεμόνια, λίγο λάδι, ένα κουτ. γλ. κοφτό αλάτι, λίγο πιπεράκι.  Και βρείτε ένα πιάτο καλής ποιότητας, που να χωράει μέσα στην κατσαρόλα ακριβώς.  Να είναι αρκετά βαρύ.  Αυτό θα το βάλετε από την αρχή πάνω από τους ντολμάδες, γιατί αν το ξεχάσετε, θα ανοίξουν.  Είπαμε....  θα γίνουν Πιλάφι.  Μόνο να είναι καλό το πιάτο, γιατί αλλιώς, απ΄ τη μεγάλη θερμοκρασία του βρασίματος, θα φύγει το χρώμα του μέσα στην κατσαρόλα, και στο τέλος θα φάτε ντολμαδάκια μπογιατισμένα. 

Αυτό που θέλει μεγάλη προσοχή, γιατί την έχω πάθει, νιόπαντρη όταν ήμουν, όταν ρίξετε το νερό, το λεμόνι και τα άλλα, πάρτε την τρυπητή κουτάλα ή την σπάτουλα, και σιγά-σιγά βάλτε την στην άκρη-άκρη την κατσαρόλας, σε ένα δυο σημεία, γύρω γύρω στην κατσαρόλα.  Να πάει ως κάτω κάτω.  Δεν πειράζει αν τραυματίσετε κάποιο ντολμαδάκι, αρκεί να βεβαιωθείτε ότι το νερό έχει φτάσει άφθονο ως την κάτω-κάτω σειρά.  Είχα κάνει, που λέτε, μια μεγάάάλη κατσαρόλα ντολμάδες, και όπως μου είχαν πει, τους είχα βάλει πολύ σφιχτά μεταξύ τους.  Έβαλα νερό, όπως μου είπαν, αλλά δεν πήγε ως κάτω.  Δεν ήξερα.  Και κάηκαν.  Ακόμα θυμάμαι το κάζο που έπαθα.  Έτσι έμαθα σιγα-σιγά.

Πόση ώρα θέλουν βράσιμο;....  Ας πούμε ....  Μία ώρα.  Λίγο περισσότερο.   Γιατί ξεσκάνε και μόνοι τους μετά.  Είπαμε:  Ο μεγάλος φόβος μας:  Να μη γίνουν Πιλάφι!!!!

Α!  Στα μικρά φύλλα βάζουμε λιγότερη γέμιση.  Στα μεγαλύτερα περισσότερη.  Όση περισσέψει δεν την πετάμε.  Γίνεται ένα ωραιότατο ριζότο.  Λίγο νεράκι προσθέτουμε στην κατσαρολίτσα, το αφήνουμε να βράσει 5 λεπτάκια, και το κατεβάζουμε απ΄ τη φωτιά, γιατί αυτό έχει φουσκώσει την ώρα της προετοιμασίας.  Λίγο νεράκι.  Και το προσέχουμε.  Αν θέλει ρίχνουμε κι άλλο. 

Άντε νοικοκυρόπαιδα και νοικοκυροκόριτσα!  Δοκιμάστε!   Πειραματιστείτε!

Κοτόπουλο Διαίτης με μανιτάρια και πιπεριά


Σήμερα λοιπόν είχαμε κοτόπουλο. Λέω να το κάνω αχνιστό στο τεφάλ ως συνήθως;;;; Μπα, θα το βαρέθηκαν και τα παιδιά. 

Έβαλα λοιπόν πιπεριά ψιλοκομένη, μανιτάρια, μία μόνο σκέλιδα σκορδάκι, ελάχιστο λάδι, αλατάκι μετά που ψήθηκε, για να μη σκληρύνει, λίγο πιπεράκι, μπόλικη ρίγανη, στο ειδικό τεφάλ με το γυάλινο καπάκι, κι έγινε, παιδιά, τρέλα!!! 

Περίμενα με αγωνία αν θα τους αρέσει. Σε λίγο ακούω: Υπέροχο, μαμά! Μπράβο!


Φτιάχνω και μια σαλάτα, με μαρούλι, με Άισμπεργκ, καρότο, μανιτάρια, λευκό τυρί Μιλνερ, μαγιονέζα λάιτ, κόκκινο πιπέρι, λίγο αλάτι. 

Ανακάτεμα.  2-3 μικρά παξιμαδάκια ψιλοκομμένα από πάνω έγινε..... όλα τα λεφτά!!!!

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Μπουτάκια Κοτόπουλου με Πατάτες


Θέλετε να κάνουμε μπουτάκια κοτόπουλου στο φούρνο με πατατούλες;   Ωραίο φαγάκι, απλό, και αν είναι 4-5 τα μπουτάκια, περνάει μια οικογένεια όλο το Σαββατοκύριακο. 

Τι λέτε;  Αρχίζουμε;  Πρώτα-πρώτα καθαρίζουμε μπόλικες πατάτες.   Αν το ταψί μας είναι το Original που είχε ο φούρνος μέσα, το μεγάλο, το βαθύ, και τα άτομα πολλά, μπορεί να χωρέσει και 5 κιλά πατάτες.  Τις καθαρίζουμε, το καλύτερο είναι με κάποιο ειδικό εργαλείο.   Κυκλοφορούν αρκετά στην αγορά, αλλά εγώ έχω καταλήξει σε ένα τύπο.  Κόβουν καλά, δεν αργείς, δεν πετάς πολλή πατάτα (Καλό είναι να σκεφτόμαστε και την οικονομία!) και ξεμπερδεύεις γρήγορα.  Εγώ να καθαρίσω πατάτες με το μαχαίρι (που λέει ο λόγος) δεν μπορώ.  Θέλω το εργαλείο μου. 

Τις καθαρίζουμε λοιπόν, τις βάζουμε σε λεκανίτσα με νερό, τις πρώτες, μέχρι να καθαριστούν όλες, έχουμε σκουπίσει το ταψί, δίπλα, και αρχίζουμε να τις κόβουμε.  Οι Πολίτισσες τις κόβουμε κυδωνάτες, όπως λέγεται.  Δηλαδή, όπως τη βλέπουμε την πατάτα, και έχει ένα σχήμα ωοειδές, την κόβουμε κατά μήκος, σε δύο ή τρεις χοντρές φέτες.  Αυτές τις φέτες τώρα, τις κόβουμε, πάλι κατά μήκος, σε δύο ή τρία χοντρά κομμάτια, μακριά, σαν τα δάχτυλά μας.  Αν είναι πολύ μακριά η πατάτα, αφαιρούμε το πάνω μέρος, αλλά το κόβουμε κι αυτό με τον ίδιο τρόπο, γιατί αν κοπεί αλλιώς, λιώνει η πατάτα, φεύγουν οι χυμοί, δεν είναι καλό.  Πρέπει να κόβεται κάθετα, και πάλι κάθετα. 

Τις κόψαμε, τις ρίχνουμε στο ταψί μας.  Τώρα παίρνουμε σκορδάκι, αυτό τον καιρό έχει και φρέσκο.  Ένα κεφαλάκι μικρό, αλλιώς 3-5 σκελίδες, τις καθαρίζουμε, και τις ψιλοκόβουμε πάνω στις πατάτες μας.  Παίρνουμε 2 μεγάλα λεμόνια, να έχουν ζουμί, αν δεν έχουν παίρνουμε περισσότερα.  Τα στύβουμε και ρίχνουμε κι αυτών το ζουμί πάνω στις πατάτες μας.  Ξεπλένουμε τον στίφτη, και ρίχνουμε το νερό στο ταψί μας.  Αν το ταψί είναι τέτοιο που πίνει το νερό, και κολλάει το φαγητό, ρίχνουμε ένα, ενάμισι ποτήρι νερό στο ταψί.  Ρίχνουμε γύρω στο μισό με ένα κρασοπότηρο λάδι.  (Οικονομία: Παχαίνει!)  Ρίχνουμε μπόλικη ρίγανη,  μία κουταλιά της σούπας αλάτι,  λίγο κύμινο,  λίγο μαύρο πιπέρι,  και παίρνουμε ένα κουτάλι, και αρχίζουμε να ανακατεύουμε.  Σιγά-σιγά και με υπομονή, να πάνε όλα τα υλικά, παντού.  Σε όλο το ταψί.   Σιγά-σιγά.   Θέλει αρκετή ώρα.  

Το αφήνουμε στην άκρη, και πιάνουμε τα μπουτάκια.   Εμάς ο Παναγιώτης, λέει στον χασάπη και βγάζει όλο το λίπος, τελείως, από πάνω.  Είναι τελείως καθαρισμένα.  Γυμνά.  Είναι μια άποψη.  Λίγη πετσούλα όμως δεν κάνει και τόσο κακό.....  Λίγη.  

Προτείνω, και όταν καμιά φορά δεν είναι καθαρισμένα, αυτό κάνω, να βγάλετε όλο το κίτρινο ορατό λίπος που κάνει κακό, το πετάμε αυτό, μετά, αφήνουμε όση πέτσα θέλουμε επάνω στο μπουτάκι, καθαρίζουμε με το χέρι μας όσα φτερά έχουν μείνει επάνω του, ειδικά στο τέλος του ποδιού, και μετά.... ανάβουμε το γκαζάκι μας.  Σε χαμηλή φλόγα, πολύ χαμηλή, και περνάμε από πάνω από το αναμμένο γκαζάκι τα μπουτάκια.  Μ΄ αυτό τον τρόπο καψαλίζονται όλες οι τριχούλες που τυχόν έχουν μείνει, και έτσι το κοτοπουλάκι μας είναι ολοκάθαρο.  Αν δεν έχουμε γκαζάκι, (ο παλιός τρόπος της γιαγιάς:) έβαζε σε ένα φλυτζανάκι οινόπνευμα, το άναβε, και είχε το ίδιο αποτέλεσμα.  Πολλή προσοχή όμως!

Τα πλένουμε καλά-καλά, και τα τοποθετούμε πάνω στο ταψί με την ανάποδη μεριά.  Τους ρίχνουμε πάνω αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, και παίρνουμε από τη σάλτσα που έχει μέσα το ταψί και οι πατάτες, και βουτάμε τα μπουτάκια.  Να υγρανθούν.   Με το λαδάκι, όλα τα υλικά.  Λίγο πριν, έχουμε ανάψει το φούρνο μας στη πιο δυνατή θερμοκρασία, και βάζουμε το ταψί μέσα. 

Αφού γίνουν από την μια μεριά τα μπουτάκια, μετά από μισή ώρα με 40 λεπτά, τα γυρίζουμε, με μεγάλη προσοχή.  Καλύτερα να βγάλουμε το ταψί τελείως.  Πάνω στο νεροχύτη.  Τα αφήνουμε να ψηθούν κι απ΄ αυτή τη μεριά, για 10 λεπτά με ένα τέταρτο, και μετά παίρνουμε ζουμάκι από το ταψί και τους ρίχνουμε επάνω τους, να γυαλίσει η πέτσα!  

Όλη αυτή την ώρα έχουν ψηθεί και οι πατάτες.  Το καταλαβαίνουμε όταν οι ακρούλες τους αρχίζουν και μαυρίζουν.   Αλλά για να είμαστε σίγουροι, βγάλτε δύο και δοκιμάστε της.   Άλλωστε εκείνη την ώρα θα έχει μοσχοβολήσει όλη η γειτονιά.  Σειρά θα κάνουν ποιος θα πρωτοδοκιμάσει....

Άντε νοικοκυρόπαιδα....   Τι, όλο ετοιματζίδικα θα τρώμε;  Βάλτε το κέφι σας, και δημιουργείστε!





Μπριζόλες Μοσχαρίσιες

Πριν αρκετά χρόνια ήμασταν σε μια Ταβέρνα στην Πάρνηθα νομίζω, και μας έφεραν μπριζόλες, τόσο μαλακές, που όλοι νομίζαμε πως ήταν Χοιρινό Φιλέτο, ενώ ο Ψήστης επέμενε ότι ήταν απλή Μοσχαρίσια.
-"Άντε θα σας πω το μυστικό μου, επειδή σας συμπάθησα!" μας είπε. 
-"Το μυστικό είναι μισή ώρα πριν το ψήσιμο, να βουτάς τις μπριζόλες σε CocaCola. Αυτό είναι." Δεν ξέρω οι άλλες νοικοκυρές που ήταν παρούσες τι έκαναν, αλλά εγώ από εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα αυτό κάνω. Μάλιστα το έχω επεκτείνει λιγάκι. Δηλαδή: Σε όλα τα ψητά.  Έχω το Ρομπότ, και ψήνω 3 και 4 φορές την εβδομάδα.  Το γυάλινο με το μοτέρ από πάνω, όχι τον ατμομάγειρα όμως. Το άλλο. 
Βάζω στο ρηχό ταψάκι τις μπριζόλες, ή τα μπούτια κοτόπουλου, ή τα σνίτσελ, ή τα παϊδάκια, ή το ψάρι, πλυμένα, στραγγιγμένα, και από πάνω τους ρίχνω την Κόκα Κόλα. Αρκετή. Την βλέπετε και αφρίζει λίγο πάνω στο κρέας. Μετά ρίχνω με την αλατιέρα το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη, ή το δικό μου μπαχαρικό που φτιάχνω και τα έχει όλα αυτά έτοιμα, μπόλικη ρίγανη, λάδι με το ειδικό πώμα από πάνω που το ρίχνει λίγο-λίγο, και τα βάζω στο φουρνάκι. Στη δυνατή θερμοκρασία. Σε δέκα λεπτά έχει μοσχομυρίσει ο κόσμος.  Έχουν ψηθεί από τη μία πλευρά. Τα γυρίζω για 5 λεπτά και από την άλλη, και είναι έτοιμα. 
Τα ξεκοκαλίζω, τα κόβω μικρά κομμάτια, τους ρίχνω τη σάλτσα που έχει μείνει στο ταψάκι από την Κόκα Κόλα και το λάδι, και μπόλικο λεμόνι, και τα ζουζούνια μου .... απολαμβάνουν! Έχει τη γλυκιά γεύση της Κόκα Κόλας, και την ξινή του λεμονιού, είναι απίθανο ότι και να φτιάξεις μ΄ αυτό τον τρόπο. Φροντίζω να έχω πάντα Κόκα Κόλα. Το τελευταίο μπουκαλάκι το φυλάω γι΄ αυτόν το λόγο. Αλλά έχω δοκιμάσει και με Σπράιτ και με πορτοκαλάδα. Είχε το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα. Πειραματιστείτε!....

Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

Κοτόπουλο αλα Θαλασσόλυκος



Υλικά:

Κοτόπουλο στήθος ή μπούτι  χωρίς την πέτσα,  λίγη μαγιονέζα,  τριμμένη φρυγανιά,  βούτυρο για το άλειμμα, αλάτι,  πιπέρι

Εκτέλεση:

Λέμε στον χασάπη μας και αφαιρεί την πέτσα από το κοτοπουλάκι μας, γιατί στα μπούτια είναι λίγο δύσκολο να την αφαιρέσουμε!  Έτσι καθαρό, χωρίς χοληστερίνες, το πλένουμε, το στεγνώνουμε, το αλατίζουμε, το πιπερώνουμε, και το αλείφουμε με λίγη μαγιονέζα! 
Μετά τρίβουμε λίγες φρυγανιές στο μπλεντεράκι μας, να γίνουν σκόνη, και περνάμε κι από κει το κοτοπουλάκι μας! 
Το βάζουμε στο γκριλ και το ψήνουμε στη σχάρα, ενώ έχουμε από κάτω, χαμηλά, ένα ταψάκι με νεράκι!  Αν είναι λεπτό το μέρος του κοτόπουλου, θέλει λίγο ψήσιμο!  Πέντε λεπτά!  Το γυρίζουμε μια φορά, και όταν το γυρίζουμε βάζουμε στην πάνω μεριά βούτυρο!  Αν είναι πιο χοντρό το μέρος του κοτόπουλου, θέλει πιο πολλή ώρα!  Πιο πολλές φορές γύρισμα!  Πιο πολλές φορές βούτυρο!  Το τσιμπάμε μ' ένα πιρούνι να δούμε αν βγάζει υγρά, κι αν κοκκίνισε αρκετά, και έχει ξεκολήσει λίγο από τα κόκκαλα, είναι έτοιμο. 
ΚΑΛΗ ΜΑΣ ΟΡΕΞΗ!

Ντάκος Κρητικός



Υλικά:

Κρίθινα παξιμάδια, 2-3 ντομάτες φρέσκιες, 1 κρεμμύδι, τυρί φέτα, ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ελιές

Εκτέλεση:

Ανοίγουμε λίγο τη βρύση και περνάμε από κάτω τα παξιμάδια για λίγα δευτερόλεπτα!  Να μη μουσκέψουν πολύ, να μη γίνουν νιανιά, αλλά ούτε και να είναι τελείως ξύλα!  Τα βάζουμε είτε σε ατομικά πιατάκια το καθένα, είτε σε πιατέλα!  Τους ρίχνουμε λαδάκι με το ροΐ μας, να πέφτει σταγονίτσα σταγονίτσα, και μετά αλατάκι, πιπεράκι και ριγανίτσα! 
Τρίβουμε στο μπλεντεράκι μας τις ντοματούλες και το κρεμμύδι, να γίνουν πολτός, και βάζουμε μια στρώση από αυτό το μίγμα πάνω στους ντάκους μας!  Ρίχνουμε πάλι ελάχιστο λαδάκι με ροΐ, αλατάκι, πιπεράκι, ριγανίτσα! 
Τώρα τρίβουμε στα δάχτυλά μας τυρί φέτα, και το βάζουμε από πάνω!  Αλάτι δεν χρειάζεται τώρα!  Λίγο πιπεράκι μπορούμε να προσθέσουμε, ειδικά αν μας αρέσουν πικάντικα, και αρκετή ριγανίτσα! 
ΚΑΛΗ  ΜΑΣ  ΟΡΕΞΗ!